Dag, vaatwasser: minder stress door mindful de afwas te doen

vaat

Een drukke dag vandaag? Ga dan als je thuiskomt eens lekker afwassen. Geloof het of niet, maar dat kan de stress namelijk wegnemen.

Tot die opmerkelijke ontdekking zijn Amerikaanse onderzoekers gekomen. We moeten er wel één kanttekening bij plaatsen: je moet niet zomaar gaan afwassen, maar mindful de vaat doen, anders werkt het niet.

Experiment
Dat schrijven onderzoekers in het blad Mindfulness. Ze verzamelden 51 studenten en verdeelden ze in twee groepen. De ene groep kreeg de opdracht om mindful de afwas te doen. Deze studenten moesten zich richten op de geur van de zeep, de warmte van het water, het aanraken van de vaat, enzovoort. Een tweede groep deed dienst als controlegroep. Deze studenten deden ook de vaat, maar niet op een mindful manier.

Niet zo nerveus
Uit het onderzoek blijkt dat de studenten die mindful de afwas deden na afloop veel minder nerveus waren dan de controlegroep. Ook waren ze een stuk geïnspireerder en overschatten ze de duur van de vaat minder vaak dan de controlegroep.

Mindfulness is hot. Het is een meditatieve methode waarbij je de aandacht moet richten op de gedachten en gevoelens die je op dit moment hebt. Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat mindfulness een mens goed doet. Zo zou het de bloeddruk verlagen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd