Dag, prikje in de vinger: laser onthult bloedsuikergehalte

glucose

Wie zijn bloedsuikergehalte wil weten, ontkomt niet aan een venijnig prikje in de vinger. Maar in de toekomst gaat dat veranderen. Onderzoekers komen met een apparaatje dat met behulp van een laser je bloedsuikergehalte kan achterhalen.

Je richt de laserstraal op je palm. Vervolgens reist die laserstraal door de huidcellen – zonder enige schade aan te richten – en wordt deels geabsorbeerd door de suikermoleculen in je lichaam. De mate van absorptie verraadt vervolgens hoe hoog je bloedsuikergehalte is.

Het apparaatje is verrassend accuraat, zo vinden de onderzoekers zelf. Apparaatjes die het bloedsuikergehalte meten mogen niet meer of minder dan twintig procent van het daadwerkelijke bloedsuikergehalte afzitten. Dit apparaatje valt met een accuraatheid van 84 procent binnen die marge. “Het werkt, maar we proberen het apparaatje nog verder te verbeteren,” benadrukt onderzoeker Sabbir Liakat.

Maar dat is niet het enige waar de onderzoekers nog aan moeten werken. Het nu nog vrij grote laserapparaat moet – wil het aantrekkelijk worden voor mensen die met grote regelmaat hun bloedsuikergehalte moeten meten – flink verkleind worden. “We proberen het systeem nu op een mobiel platform te krijgen, zodat we het mee kunnen nemen naar ziekenhuizen waar we meer metingen kunnen doen.” Een volgende stap is het apparaat nog verder verkleinen, zodat mensen het bij zich kunnen dragen en overal heel gemakkelijk hun bloedsuikergehalte kunnen checken.

Bronmateriaal

"Laser device may end pin pricks, improve quality of life for diabetics" - Princeton.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alisha Vargas (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd