Daarom zijn vogels in de stad agressiever

zanggors

De kans dat je ruzie krijgt met een vogel in de stad is relatief groot. En onderzoekers weten nu waarom.

Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat vogels die in de stad leven doorgaans agressiever zijn dan hun soortgenoten op het platteland, zo stellen onderzoekers in het blad Behavioral Ecology. “Maar de oorsprong van die verschillen begrijpen we nog niet goed.” De onderzoekers besloten daar verandering in te brengen.

Ze bestudeerden zanggorzen (Melospiza melodia): een soort waarvan bekend is dat deze in de stad agressiever is dan op het platteland. De onderzoekers maakten een lijstje met factoren die de agressie van de zanggors in de stad kunnen verklaren en streepten ze vervolgens simpelweg af. Zo keken ze bijvoorbeeld of er een verband was tussen agressie en de populatiedichtheid en de beschikbaarheid van plaatsen om een nestje te bouwen. Dat bleek niet het geval te zijn.

Vervolgens keken de onderzoekers of het misschien iets te maken had met de beschikbaarheid van voedsel. Ze gaven vogels op het platteland daartoe extra voedsel. De vogels werden vervolgens een stuk agressiever. Blijkbaar zorgt een omgeving met veel voedsel ervoor dat vogels die omgeving agressiever gaan verdedigen. En omdat in de stad meer voedsel voorhanden is dan op het platteland, zijn vogels in de stad een stuk agressiever dan op het platteland. Je bent gewaarschuwd!

Bronmateriaal

"Get off my lawn: increased aggression in urban song sparrows is related to resource availability" - Behavioral Ecology
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mdf (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd