Daarom worden onze vingers na lang douchen rimpelig

rimpels

Wanneer u te lang onder de douche staat of in bad zit, worden uw handen rimpelig. Lang wisten wetenschappers niet wat het nut van die rimpelige vingertoppen was, maar nu zijn ze eruit. Dankzij die rimpels krijgen we meer grip op natte objecten.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Biology Letters. Ze lieten proefpersonen objecten uit het water tillen. Soms hadden de proefpersonen rimpelige vingers, omdat ze deze al een tijdje in het water hadden gehouden. Soms waren hun vingers gewoon glad. Mensen met rimpelige vingertoppen bleken veel meer grip te hebben op de natte objecten. De rimpelige vingertoppen bleken niet meer grip te geven op droge objecten. “We hebben aangetoond dat rimpelige vingers ons meer grip geven in natte omstandigheden, het werkt mogelijk net zo als het profiel op de banden van auto’s dat ervoor zorgt dat de band meer contact maakt met de weg en meer grip heeft,” vertelt onderzoeker Tom Smulders.

WIST U DAT…

…uw middelvinger veel langzamer is dan uw duim? Lees hier waarom!

Actief proces
Lang dachten onderzoekers dat de rimpelige vingertoppen ontstonden doordat water in de bovenste laag van de vingers belandde en ervoor zorgde dat deze laag opzwol. Maar nu weten we dat de rimpels ontstaan doordat bloedvaten zich vernauwen, een proces dat wordt aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel dat ook onze ademhaling, hartslag en transpiratie regelt. De rimpelige vingers zijn dus het resultaat van een actief proces in ons lichaam. En dat suggereert dat de rimpels een functie hebben. Nu is dus eindelijk duidelijk wat die functie is.

Onze voorouders
Smulders denkt wel te weten waarom mensen de rimpelige vingertoppen ontwikkeld hebben. “Vroeger kunnen de rimpels mensen geholpen hebben met het verzamelen van voedsel tussen natte vegetatie of in water.” Hij wijst erop dat niet alleen onze vingers, maar ook onze tenen rimpelig worden wanneer we deze te lang in het water houden. Mogelijk zorgden die rimpels ervoor dat onze voorouders meer grip kregen wanneer ze in de regen liepen.

De rimpelige vingertoppen zijn dus heel functioneel. “En daarmee rijst de vraag waarom we niet altijd gerimpelde vingers hebben,” stelt Smulders. “We willen dat graag verder gaan onderzoeken.” Mogelijk zorgen de rimpels ervoor dat we minder gevoel in onze vingertoppen hebben of beschadigen de rimpelige vingertoppen sneller en kan dat verklaren waarom onze vingertoppen niet altijd bedekt zijn met rimpels.

Bronmateriaal

"Get a grip - why we get wrinkly fingers and toes" - NCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nicole Hanusek (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd