Kleine hondjes gaan over het algemeen veel langer mee dan grote honden. Maar hoe komt dat? Een nieuw onderzoek komt nu met een verklaring: grote honden verouderen sneller.
Een zeventig kilo zware Duitse Dog gaat gemiddeld zeven jaar mee. De toypoedel – die net vier kilo weegt en nog geen 30 centimeter groot wordt – viert gemiddeld twee keer zoveel verjaardagen.
Eén soort
Het is opvallend. Want de uiterlijke verschillen tussen de toypoedel en Duitse Dog mogen dan groot zijn: ze behoren wel tot dezelfde soort. Alle hondenrassen behoren namelijk tot de soort Canis familiaris. Binnen deze soort lijkt de regel te gelden: hoe groter, hoe korter het leven. En dat terwijl tussen verschillende soorten zoogdieren de regel geldt: hoe groter, hoe langer het leven. Neem bijvoorbeeld een muis en een olifant: een muis gaat vaak nog geen jaar mee, terwijl de olifant zeventig jaar oud kan worden. Maar gaan we binnen zoogdiersoorten kijken, dan zien we hetzelfde patroon opduiken als bij de honden. Namelijk dat grotere exemplaren korter leven dan kleine exemplaren. We zien dat bijvoorbeeld bij muizen en paarden, maar ook bij mensen: onderzoek wijst erop dat mensen die korter zijn gemiddeld langer leven.
Onderzoek
Maar bij mensen zijn die verschillen relatief klein. Terwijl de verschillen tussen hondenrassen enorm zijn: de kleintjes worden regelmatig twee keer ouder dan de grote exemplaren. Hoe kan dat? Onderzoekers beten zich in dat vraagstuk vast. Ze doken in de Veterinary Medical DataBase waarin onder meer wordt vastgelegd hoe oud honden waren toen ze stierven en waaraan ze stierven. De onderzoekers bestudeerden zo de gegevens van meer dan 50.000 honden.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat grote honden sneller oud worden. “Grote honden worden versneld oud,” zo schrijven de onderzoekers in het blad American Naturalist. “Het lijkt wel alsof hun volwassen leven een hoger tempo heeft dan dat van kleine honden.”
Onduidelijk is welke mechanismen precies achter dat versneld oud worden, schuilgaan. Dat zal uit nader onderzoek moeten blijken. Ook willen de onderzoekers graag achterhalen aan welke ziekten grote honden het vaakst sterven. Het onderzoek is belangrijk, zo onderstrepen de wetenschappers. “Honden zijn een veelbelovend model om de evolutionaire, genetische en fysiologische verbanden tussen groei en sterfte te ontrafelen.”