Daarom voelt het goed om naar muziek te luisteren

Mooie muziek zorgt ervoor dat ons brein het chemische goedje dopamine gaat aanmaken en dat stofje zorgt er vervolgens weer voor dat wij ons een stuk beter voelen. Dat blijkt uit onderzoek. Dopamine komt ook vrij wanneer we eten, drugs gebruiken of een hoop geld ontvangen. In het geval van muziek wordt de productie van dopamine maar liefst negen procent hoger dan normaal.

Het is voor het eerst dat wetenschappers uitzoeken welke biologische gevolgen het luisteren naar muziek heeft. De studie verklaart waarom mensen zoveel plezier halen uit het luisteren naar de radio en cd’s. Blijkbaar is er een connectie tussen muziek en het biologische systeem dat ons beloont.

WIST U DAT…

Experiment
De onderzoekers scanden de hersenen van achttien proefpersonen gedurende twee experimenten. In het eerste experiment luisterden de proefpersonen naar muziek die ze heel mooi vonden en in de tweede test kregen ze muziek te horen waar ze niet zo lovend over waren. De onderzoekers maakten zowel PET-scans als MRI-scans.

Kippenvel
Uit de scans blijkt dat het brein meer dopamine aanmaakt wanneer het naar muziek luistert die het mooi vindt. Wanneer de proefpersonen letterlijk kippenvel kregen van de muziek was de hoeveelheid vrijgekomen dopamine het grootst.

Om het onderzoek zo betrouwbaar mogelijk te maken, verzamelden de onderzoekers alleen maar mensen die kippenvel van muziek kregen. De muziek waar de proefpersonen naar luisterden, had bovendien geen tekst zodat de wetenschappers zeker wisten dat de muziek en niet de woorden mensen raakten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd