Daarom kan oudere geen snelle keuze maken

Koffie of thee? Nu zeggen! Een lastige opgave voor ouderen. Hoe komt dat? Omdat ze wat verbindingen in hun hoofd missen, zo blijkt nu.

Onderzoeker Birte Forstmann van de universiteit van Amsterdam trekt die conclusie in het blad Journal of Neuroscience. De conclusie is gebaseerd op experimenten.

Experiment
Ze verzamelde twaalf oudere mensen (hun gemiddelde leeftijd was 65) en twaalf jonge mensen (hun gemiddelde leeftijd was 25). De proefpersonen kregen een wolk te zien waarin stipjes naar links en naar rechts bewogen. De ouderen en jongeren moesten aangeven in welke richting de meeste stipjes bewogen.

WIST U DAT?

…uw lichaamshouding invloed heeft op uw beslissingen?

Snelheid
De jongeren waren aanzienlijk sneller met hun keuze. En zelfs als de onderzoekers benadrukten dat de proefpersonen snel een keuze moesten maken, waren de ouderen nog langzamer dan de jongeren. Het leek wel of ze het niet konden.

Terwijl de proefpersonen met dit experiment bezig waren, scande Forstmann de hersenen. En dat verklaart een hoop. Uit eerder onderzoek was namelijk al gebleken dat verbindingen tussen de hersenschors en basale kernen het geven van snelle antwoorden mogelijk maakte. Uit de hersenscans blijkt dat jonge mensen veel sterkere verbindingen tussen deze twee delen van de hersenen hadden. Forstmann vermoedt dan ook dat ouderen geen snelle beslissingen kunnen maken, omdat ze door het ontbreken van verbindingen slechts beperkt gebruik kunnen maken van de basale kernen.

Bronmateriaal

"Older brains lack access to region for swift decisions" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Zavosh (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd