Daarom komt cabaretier met slechte grap weg

Als mensen denken dat een grap door een cabaretier bedacht is, vinden ze ‘m grappiger, zo blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers verzamelden 430 proefpersonen. Alle proefpersonen kregen grappen te horen. De helft hoorde echter dat deze grappen bedacht waren door een bekende cabaretier. De andere helft kreeg te horen dat de grappen bedacht waren door bekende personen die geen cabaretier waren. De proefpersonen moesten de grappen cijfers geven: hoe leuker, hoe hoger het cijfer.

Hoger cijfer
De mensen die dachten dat een grap door een cabaretier was bedacht, gaven deze grap een veel hoger cijfer. De mensen die dachten dat dezelfde grap niet door een cabaretier was bedacht, gaven deze een lager cijfer.

WIST U DAT…

Experiment
Om er zeker van te zijn dat de naam van de cabaretier dit effect veroorzaakte, bedachten de wetenschappers nog een experiment. De proefpersonen kregen weer een grap te horen, maar de naam van de cabaretier of bekende persoon werd nu weggebiept. Dus: ‘*** zei toen…’ Nu vonden de mensen in beide groepen de grap even goed.

De onderzoekers moeten dan ook wel concluderen dat de grappigheid van een mop ‘m niet alleen in de manier van vertellen zit. Ook wie ‘m vertelt, is doorslaggevend voor hoe leuk het publiek de grap vindt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd