Daarom klopt uw horoscoop voor 2011 niet

We kunnen er niet omheen: in elk tijdschrift staat exact opgetekend hoe ons leven in 2011 gaat verlopen. De astrologen hebben er een jaar naar toegewerkt en presenteren hun vondsten met bravoure. Er is alleen één probleem: er klopt niets van. De sterren staan namelijk niet zo opgesteld als astrologen denken. En dus kunnen de voorspellingen zo de prullenbak in.

Ieder van ons heeft een sterrenbeeld: leeuw, kreeft, maagd, vissen, en ga zo maar door. Welk sterrenbeeld bij u past, is afhankelijk van uw geboortedatum. Astrologen kijken in welk sterrenbeeld de zon stond toen u geboren werd en dat sterrenbeeld is dan voor u. Maar astrologie is al een oude hobby en wordt al duizenden jaren uitgeoefend. De regels zijn in al die jaren hetzelfde gebleven, maar de sterren zijn veranderd.

Klopt niet
Duizenden jaren geleden stelden astrologen vast dat een ieder die in november geboren wordt, een schorpioen was. Op de dag van de geboorte stond de zon namelijk in dat sterrenbeeld. En men neemt aan dat dat niet verandert. Onterecht. De aarde staat namelijk een tikje schuin en draait. Daardoor ontstaat een beweging die we precessie noemen (zie hiernaast).

Identiteitscrisis
Door die beweging van de aarde is ons sterrenbeeld sinds het begin van de astrologie ten opzichte van de zon en de sterren ongeveer een maand opgeschoven. Dat betekent dat wij mensen anno 2010 een beetje in een identiteitscrisis verkeren. Ons wordt verteld wat ons sterrenbeeld is, maar voor een groot deel van ons klopt dat niet.

En daarmee vallen ook de voorspellingen voor het nieuwe jaar in duigen. Voor sommigen een teleurstelling. Voor anderen een bevestiging van wat ze allang wisten: horoscopen zijn onzin.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd