Daarom kan oma niet multitasken

Nieuw onderzoek wijst erop dat het brein naarmate het ouder wordt, vast komt te zitten in de tijd.

Dat schrijven onderzoekers in het blad The Journal of Neuroscience. Ze baseren hun conclusies op experimenten met ratten.

Werkgeheugen
De onderzoekers bestudeerden het ruimtelijke werkgeheugen van de dieren. Ook wij mensen beschikken over zo’n werkgeheugen. Het stelt ons in staat om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Zo kunnen we dankzij het werkgeheugen een tijdschrift lezen terwijl we eten koken en wachten tot de wasmachine klaar is. Het ruimtelijke werkgeheugen helpt ons herinneren dat het eten in de oven zit, dat het tijdschrift op de bank ligt en dat de wasmachine boven staat.

WIST U DAT…

…de mens van nature een echte multitasker is?

Vergelijken
De onderzoekers vergeleken het ruimtelijke werkgeheugen van oude ratten met dat van jonge ratten. Ze verwachtten dat het ruimtelijk geheugen de meeste hinder zou ondervinden van het verouderingsproces. Maar dat bleek niet het geval. In plaats daarvan bleek het oudere brein minder in staat om te reageren op signalen die erop wijzen dat het tijd wordt om aan een andere taak te beginnen. Bijvoorbeeld: het tijdschrift neerleggen en de ovenschotel uit de oven halen.

De zenuwcellen in de prefrontale cortex van oudere ratten reageerden veel langzamer op signalen die erop wezen dat een beloning voorhanden was. Jongere ratten reageerden wel direct op deze signalen. “Zenuwcellen in oudere ratten vuurden minder prikkels af in antwoord op de aanwijzingen dat een beloning wachtte,” vertelt onderzoeker Mark Laubach. “De dieren slaagden er niet in om direct op de aanwijzingen te reageren. Het leek wel of ze vastzaten in de tijd.” Uit nader onderzoek moet blijken of het mogelijk is om daar iets aan te doen.

Bronmateriaal

"Aging brain gets stuck in time, Yale researchers show" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Geir Halvorsen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd