Daarom is junkfood na een kort nachtje zo verleidelijk

Na een tekort aan slaap moedigt ons brein ons veel sterker aan om ongezond eten (junkfood) naar binnen te werken. Dat blijkt uit fMRI-scans.

Wetenschappers verzamelden 25 mannen en vrouwen. De proefpersonen kregen vier of negen uren de tijd om te slapen. Daarna moesten ze naar foto’s kijken. Op de foto’s was ongezond en gezond voedsel te zien. Terwijl de proefpersonen naar de foto’s keken, werd een fMRI-scan gemaakt. Hiermee wordt de hersenactiviteit in kaart gebracht.

Resultaten
Op de hersenscans van mensen die te kort hadden geslapen en ongezond voedsel zagen, was iets bijzonders te zien. Bij hen werden beloningscentra in het brein actief die bij proefpersonen die lang genoeg hadden geslapen veel minder actief waren.

Goede vraag!

Meer eten
“De resultaten suggereren dat bij individuen die te kort hebben geslapen ongezond voedsel heel sterk in het oog springt en dat het eten ervan ze sterker beloont,” vertelt onderzoeker Marie-Pierre St-Onge. “En dat kan leiden tot een grotere consumptie van dit voedsel.” Het onderzoek onderschrijft dat laatste. “Proefpersonen aten over het algemeen meer en vooral ook meer vet nadat ze te weinig hadden geslapen.”

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat junkfood na een kort nachtje veel aantrekkelijker is. Wel kunnen ze dat nu iets beter verklaren.

Bronmateriaal

"Brain scans show specific neuronal response to junk food when sleep-restricted" - AASMNET.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Premshree Pillai (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd