Daarom houden ook rijken nu de hand op de knip

Wetenschappers hebben ontdekt waarom ook rijke mensen in tijden van recessie veel minder uitgeven.

Zelfs mensen die vrijwel niets van de economische crisis merken en dus nog net zoveel te spenderen hebben als daarvoor, geven minder geld uit. Onderzoeker vroegen zich af hoe dat komt. En ze besloten er onderzoek naar te doen.

Bezuinigen
Ze verzamelden de gegevens Amerikaanse huishoudens en bestudeerden hoe de financiën zich daar in meer dan twintig jaar tijd ontwikkelden. Ze ontdekten dat mensen in perioden van recessie minder geld uit gaan geven aan zaken die niet per se nodig zijn. Denk aan nieuwe apparaten, sieraden, reizen, enzovoort. Ook wordt er minder uitgegeven aan zaken waarmee mensen zich voorheen probeerden te profileren. Denk aan: uit eten gaan, dure kleding kopen, enzovoort. En het percentage van het geld dat besteed wordt aan basisbehoeften (eten en huur bijvoorbeeld) wordt dus veel groter.

WIST U DAT…

…mannen meer geld uitgeven als vrouwen schaars zijn?

Minder
De rijkere mensen hoeven niet te bezuinigen op luxe. Toch geven ze er in tijden van recessie wel minder aan uit. De onderzoekers denken dat op basis van hun studie wel te kunnen verklaren. Minder rijke mensen geven tijdens een recessie minder uit aan luxeproducten. Hierdoor hoeven de rijken ook minder moeite te doen om de ander te overtreffen. Ze hoeven niet meer zoveel uit te geven om hun status ten opzichte van hun buren, vrienden of familie in stand te houden.

Het onderzoek van de wetenschappers verschijnt later dit jaar in het blad Journal of Consumer Research.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd