Daarom hebben pijlinktvissen grote ogen

De ogen van de reuzeninktvis zijn groter dan een basketbal. En wetenschappers denken nu eindelijk te weten waarom.

Niet alleen de reuzeninktvis (Architeuthis), maar ook de kolossale inktvis (Mesonychoteuthis) hebben zulke enorme ogen. En dat is zelfs met het oog op hun grootte (respectievelijk tien tot dertien en twaalf tot veertien meter lang) zeer indrukwekkend.

Roofdieren
In het blad Current Biology vragen onderzoekers zich af waarom de dieren ogen met een diameter van zo’n 27(!) centimeter hebben. Wat kunnen ze met die gigantische ogen zo goed zien? Grote roofdieren, zo concluderen de onderzoekers.

WIST U DAT…

Potvis
Met deze ogen kunnen de inktvissen op een diepte van zo’n 600 meter gemakkelijk 120 meter ver kijken. Dat betekent dat ze grote roofdieren – de onderzoekers denken dan met name aan de potvis – al van verre kunnen zien aankomen. Potvissen kunnen hun prooi op 120 meter afstand en verder al waarnemen. Daarom is het voor de prooi – in dit geval de reuzeninktvis en kolossale inktvis – belangrijk dat zij de potvis al vroeg aan zien komen. En daartoe stellen hun enorme ogen (met pupillen met een diameter van negen centimeter) ze in staat.

De eerste inktvissen met iets grotere ogen hadden waarschijnlijk betere overlevingskansen en evolueerden door de jaren heen steeds grotere ogen. De onderzoekers sluiten uit dat de grote ogen om een andere reden zijn ontwikkeld: elke andere visuele taak is niet gebaat bij ogen groter dan tien centimeter.

Bronmateriaal

"A Unique Advantage for Giant Eyes in Giant Squid" - Cell.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Citron (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd