Daarom hadden de eerste dino’s het niet op de tropen

  brand

  Lang moesten de grote dino’s niets hebben van het gebied rond de evenaar en wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat komt.

  Toen de eerste dinosaurus het levenslicht zag, startte een omvangrijke annexatie: het ene na het andere gebied op aarde werd door de dinosaurus ingenomen. Behalve het gebied rondom de evenaar: in de eerste dertig miljoen jaar van het bestaan van de dinosaurus bleven met name de grotere dinosaurussen hier ver van verwijderd. Slechts enkele, kleinere vleesetende dinosaurussen zagen het zitten om zich hier te vestigen. Wetenschappers hebben dat altijd wat bijzonder gevonden, want waarom vonden de grotere dino’s dat gebied heel lang maar niets?

  Geen fijne plek
  Een internationaal team van onderzoekers komt nu met het verlossende antwoord. Het klimaat in de tropen was te onstuimig naar de zin van de eerste dino’s. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze zich een gedetailleerd beeld hebben gevormd van het klimaat dat het noordelijke deel van Nieuw-Mexico zo’n 200 miljoen jaar geleden had. In het gebied zijn heel wat fossiele resten uit het late Trias gevonden, maar slechts weinig van deze resten behoren toe aan dinosaurussen. En dat is – wanneer we naar het klimaat kijken – goed te verklaren. “Het was geen fijne plek,” stelt onderzoeker Randall Irmis.

  WIST JE DAT…

  …je in de toekomst wellicht een dinosaurus als huisdier kunt nemen?

  Extreem
  Het klimaat was onstuimig met veel extreme omstandigheden. Zo kon het extreem droog en warm zijn. En wanneer het droog en warm was, waren branden meer regel dan uitzondering. Die branden zorgden ervoor dat er bij vlagen weinig vegetatie te vinden was. “Grote, warmbloedige plantenetende dinosaurussen konden niet dicht bij de evenaar overleven: er waren niet genoeg planten om op te bouwen.”

  Het onderzoek heeft ook implicaties voor onze tijd, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat er aan het eind van het Trias vier tot zes keer zoveel CO2 in de atmosfeer te vinden was als vandaag de dag het geval is. “Als we de huidige koers blijven volgen, kunnen we wel eens met soortgelijke omstandigheden te maken krijgen op lagere breedtes.”

  Bronmateriaal

  "Why big dinosaurs steered clear of the tropics" - Utah.edu
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Victor Leshyk.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd