NASA maakt adembenemende foto’s van de Larsen C-ijsberg

Véél indrukwekkender dan die satellietfoto’s!

Na jarenlang dreigen, gebeurde het in juli dan echt: de Larsen C-ijsplaat baarde een enorme ijsberg. De afgelopen maanden hebben we de ijsberg al op verschillende satellietbeelden kunnen bewonderen. Maar nu zijn er dan ook eindelijk luchtfoto’s van de ijsberg gemaakt. En als je die foto’s ziet, wordt pas echt duidelijk met wat voor gigant we hier te maken hebben.

IceBridge
De foto’s werden begin deze maand tijdens Operation IceBridge geschoten. Tijdens deze jaarlijks terugkerende expedities wordt met vliegtuigjes over de polen gevlogen om een beter beeld te krijgen van de Arctische en Antarctische ijskappen, ijsplaten en zee-ijs. En tijdens één van deze vluchten werd ook over het restant van de Larsen C-ijsplaat en de pasgeboren ijsberg gevlogen. Het resulteert in fantastische beelden. Hieronder kijk je bijvoorbeeld naar de westzijde van de ijsberg. In de verte zie je ook de nieuwe rand van de Larsen C-ijsplaat.

En hier kijk je vanaf het zee-ijs naar de ijsberg. Nadat de ijsberg – die ongeveer twee keer groter is dan Luxemburg – van Larsen C loskwam, bleef deze langdurig naast de ijsplaat liggen. Maar eind september kwam de ijsberg dan eindelijk in beweging en werd de afstand tussen de ijsberg en ijsplaat groter. Dat is op deze foto’s goed te zien.

Hier kijken we op de rand van de Larsen C-ijsplaat. De westzijde van de ijsberg is in de verte nog te zien.

Onderzoekers houden de ijsberg nauwlettend in de gaten. Ze zijn benieuwd of deze nog lang stand zal houden of binnenkort compleet uit elkaar gaat vallen. Daarnaast wordt ook Larsen C goed gemonitord. Het verlies van de ijsberg heeft de ijsplaat flink verzwakt en onderzoekers willen graag weten hoe de ijsplaat daarop gaat reageren: zal deze – net als buurman Larsen B overkwam – compleet uiteenvallen of weet Larsen C zich te herstellen?

Bronmateriaal

"NASA ICE"

Afbeelding bovenaan dit artikel: "NASA ICE"

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd