Da Vinci’s patroon beschermt boom tegen wind

Sommige bomen volgen nauwgezet een bijzonder patroon. Dat ontdekte Da Vinci al, maar nu kan het ook eindelijk verklaard worden.

Sommige bomen houden er een merkwaardig patroon op na. Tel de doorsnedes van takken op elke willekeurige hoogte bij elkaar op en u zult tot de ontdekking komen dat die opgetelde doorsnede ruwweg gelijk is aan de doorsnede van de stam.

Water
Sinds Da Vinci melding maakte van dat opmerkelijke patroon zijn onderzoekers op zoek naar een verklaring voor dit fenomeen. Even leken ze die gevonden te hebben. Bomen zouden door dit patroon meer water kunnen vasthouden.

WIST U DAT?

…op veel Sinterklaaspapier de verkeerde maan door de bomen schijnt?

Wind
Maar onderzoeker Christopher Eloy kon zich niet in die verklaring vinden. Volgens hem was niet water, maar wind de reden dat bomen dit patroon zo zorgvuldig volgden.

Met behulp van modellen testte hij zijn hypothese, zo is in zijn paper te lezen. Hij stelde virtuele bomen die het patroon van Da Vinci volgden, bloot aan flinke wind. Ook bomen die dit patroon niet volgden, kregen met stormachtige wind te maken. En toen werd al snel duidelijk dat het patroon toch een groot verschil maakte. De bomen die het patroon netjes volgden, kregen veel minder snel te maken met afbrekende takken.

Bronmateriaal

"Da Vinci code for trees provides wind protection" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ian Sanderson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd