Hebben we in de toekomst nog tuinmannen nodig? Misschien niet. Wetenschappers hebben een cybertuin ontwikkeld: een bolvormige kooiconstructie waarin planten en bloemen kunnen groeien. Sensoren meten welke planten zonlicht nodig hebben, waarna de bal zelf rolt.
De video laat zien hoe zo’n cybertuin in de praktijk werkt. Het is een bijzonder gezicht: kolossale ballen rollen zelf van plek naar plek. Volgens onderzoekers Victor Camilleri en Danilo Sampaio geven de sensoren – die de elektrofysiologie van planten analyseren – de cybertuin een soort van primitieve intelligentie. Op basis van deze informatie kan de bal een democratisch besluit nemen in welke richting te rollen.
Een ruimteschip op aarde
Een cybertuin is zelf in staat om een omgeving te vinden die perfect is voor de overleving van de planten. Hoe kwamen de onderzoekers eigenlijk op dit idee? En waar gaan we in de toekomst naar toe? Scientias.nl sprak met onderzoeker Danilo Sampaio over zijn cybertuin. “We zien dat een stad als Londen steeds groener wordt, maar dat er ook steeds meer invasieve plantensoorten verschijnen. Hierdoor is er minder plaats voor oorspronkelijke soorten. Deze planten kunnen in een cybertuin geplaatst worden. Deze bal wordt dan eens soort ruimteschip die van een park naar onbekend terrein rolt.”
Democratie
De cybertuin geeft iedere plant een stem. Niet de sterkste wint, maar gezamenlijk worden doelstellingen behaald. Sampaio: “Eindelijk kunnen we de motivaties van de plant doorgronden en dus beter begrijpen wat een plant nodig heeft. In het centrum van de bol bevindt zich de kern van de cybertuin. Door het zwaartepunt te verplaatsen rolt de bal. Dankzij elektrofysische metingen en omgevingsscans weten we hoe een plant reageert op een nieuwe omgeving.”
Het grote voordeel van Hortum Machina B is dat er weinig onderhoud is vereist. “Hortum Machina B is een verlengstuk van een park”, vervolgt Sampaio. “Aangezien de cybertuin continu zoekt naar de beste omgeving, houdt het hele systeem zichzelf in leven en is er weinig onderhoud nodig.”
Hortum Machina B is het eerste prototype. “Maar er zijn al veel meer nieuwe ideeën die we willen toepassen. We zijn op zoek naar nieuwe gebieden, waar we het project kunnen uitrollen, zodat we veel meer informatie kunnen verzamelen.”
Heb jij een goed idee?
Heb jij goede ideeën of tips voor dit onderzoek? Reageer onder dit artikel. De redactie van Scientias.nl stuurt de beste inzendingen door naar onderzoeker Sampaio, zodat enkele ideeën wellicht in toekomstige prototypes opgenomen kunnen worden.