Last van opvliegers? Mindfulness helpt!

Vrouwen in de overgang die veel last hebben van opvliegers kunnen baat hebben bij een cursus mindfulness. Dat blijkt uit onderzoek. Vrouwen die de cursus – met onder meer meditatie – volgden, hadden daarna veel minder last van de opvliegers.

Er zijn veel vrouwen die last hebben van opvliegers. Het is vervelend en kan het functioneren beperken. Ook kan het angst, slapeloosheid en stress met zich meebrengen. Het slikken van hormonen kan dan een oplossing zijn, maar veel vrouwen zien de bijwerkingen daarvan niet zitten. Mindfulness is dan wellicht een betere oplossing.

Experiment
De onderzoekers lieten 110 vrouwen die vijf keer per dag of vaker last hadden van opvliegers aan de studie deelnemen. De helft volgde acht weken lang een cursus mindfulness. Ze kregen elke week 2,5 uur les en leerden zich bewuster te worden van hun lichaam. Ook mediteerden en stretchten de vrouwen. De andere helft van de vrouwen kwam op een wachtlijst voor de cursus te staan.

Klachten
De vrouwen die aan de cursus deelnamen, hadden gemiddeld acht opvliegers per dag en werden ‘s nachts gemiddeld drie keer zwetend wakker. Ook hadden ze moeite met slapen, waren ze gestresst en hadden ze last van angsten. De laatstgenoemde klachten waren bij alle vrouwen extremer dan bij mensen die niet in de overgang waren.

WIST U DAT…

Minder last
Na afloop van de cursus hadden deze dames veel minder last van stress, slapeloosheid en angst. Sterker nog: deze klachten waren nu vergelijkbaar met die van mensen die niet in de overgang waren. Ook hadden ze minder vaak last van opvliegers. Dat effect bleef zelfs drie maanden na de cursus nog overeind.

Ervaren
De vrouwen die de cursus niet gevolgd hadden, zagen hun klachten ook iets minder worden. Beide groepen hadden na de cursus gemiddeld evenveel opvliegers. Dat bewijst dat mindfulness opvliegers niet verhelpt, maar vrouwen wel leert om ermee om te gaan.

Volgens de wetenschappers – die hun resultaten in het blad Menopause publiceerden – is de cursus een prima alternatief voor hormonale behandelingen. Wel is het zo dat vrouwen er tijd in moeten steken. En dat is vaak een probleem. De wetenschappers willen nu uit gaan zoeken of het mogelijk is om de cursus te verkorten en zo nog toegankelijker te maken voor vrouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd