Curiosity ziet zonnevlekken op achterkant van de zon

zonnevlekken

De planeet Mars bevindt zich momenteel aan de andere kant van de zon dan de aarde. Hierdoor heeft Marsrover een unieke kijk op de zon. De rover ziet namelijk zonnevlekken die we vanaf de aarde niet kunnen spotten.

Op dit moment hebben wetenschappers geen ruimtesonde die de andere zijde van de zon in kaart brengt. Alleen Curiosity is in staat om met zijn Mastcam onze moederster te fotograferen. Overigens kan de camera alleen grote zonnevlekken vastleggen. De zon is op Mars enkele keren kleiner dan op aarde, dus kleine zonnevlekken zijn lastiger te zien. Wist je trouwens dat Curiosity vorig jaar getuige was van een Mercuriusovergang?

Iedere maand draait de zon één keer om zijn as. Overigens is de rotatietijd korter nabij de evenaar dan bij de polen. Het is interessant om grote zonnevlekkengroepen op de achterkant van de zon te zien, omdat onderzoekers dan kunnen berekenen hoe lang het duurt voordat deze groep op de voorzijde verschijnt en wat voor gevolgen eventuele uitbarstingen hebben voor satellieten, astronauten en elektrische systemen.

Curiosity maakt regelmatig foto’s van de zon. Ook andere rovers doen dit. Hierdoor kunnen wetenschappers inschatten hoeveel stof er in de atmosfeer van Mars bevindt. Des te lastiger de zon te zien is, des te meer stof bevindt er in de atmosfeer boven de rover.

Mount Sharp
Curiosity landde in augustus 2012 op de rode planeet. In twee jaar tijd reed de rover naar Mount Sharp, waar het wagentje vorig jaar arriveerde. Het hoofddoel van de missie is nu het bestuderen van hogergelegen lagen op Mount Sharp. De wielen van de rover hebben al meer dan tien kilometer afgelegd in de Gale-krater. Maar zijn totale afgelegde afstand valt in het niet bij de afstand die zijn voorganger Marsrover Opportunity tot op heden heeft afgelegd. Deze stokoude rover vierde onlangs zijn elfde verjaardag op de rode planeet en heeft al meer dan 42 kilometer op het oppervlak van Mars afgelegd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd