Curiosity vindt opnieuw lichte deeltjes op Mars: alleen horen ze er nu thuis

Curiosity heeft opnieuw heldere deeltjes op Mars gevonden. Maar deze deeltjes lijken geen onderdeeltjes van Curiosity zelf te zijn, maar afkomstig te zijn van Mars. Wat het voor deeltjes zijn, weten onderzoekers niet.

Curiosity is op het moment druk aan het scheppen op Mars: de rover verzamelt grond en analyseert het. Tijdens het scheppen stuitte de rover op een helder deeltje dat u op de foto hierboven ziet. Direct maakten wetenschappers zich zorgen: begin deze maand stuitte de rover ook op zo’n helder deeltje en toen bleek het een onderdeel van de rover te zijn.

De onderzoekers bestudeerden het deeltje dat Curiosity nu weer had gevonden en stellen dat het niet van de rover, maar echt van Mars afkomstig is. “We zijn van plan om meer te weten te komen over het materiaal dat afkomstig is van het ruimtevaartuig en over de kleinere, heldere deeltjes,” vertelt onderzoeker Richard Cook.

Gelukkig heeft Curiosity nog even de tijd om meer over de lichte deeltjes te weten te komen: de missie is nog maar net begonnen en duurt zeker twee jaar.

Het door Curiosity opgeschepte materiaal komt op dit platform te liggen en geobserveerd. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Bronmateriaal

"Mars Soil Sample Delivered for Analysis Inside Rover" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd