20120928-011857.jpg

Marsrover Curiosity heeft nieuw bewijs gevonden dat er ooit water is geweest op Mars. En veel ook. Het snel stromende water stond er mogelijk ooit wel kniehoog!

Dat er ooit water op Mars stroomde, is al langer bekend. Maar Curiosity heeft nu overduidelijk nieuw bewijs gevonden dat het daarbij ging om een vrij diepe, snelstromende rivier.

Steenformaties
Curiosity fotografeerde enkele steenformaties. In bepaalde rotsblokken zaten stenen ‘ingemetseld’. Die stenen zijn volgens de wetenschappers bewijs dat er ooit snelstromend water op Mars liep. De stenen zijn over een grote lengte verplaatst en hebben heel specifieke vormen. “Die kunnen daar alleen zijn gekomen door verplaatsing door water,” zegt onderzoeker William Dietrich van het Curiosity-team.

De rotsen op deze foto zijn net iets té rond. Dat kan volgens de onderzoekers alleen maar betekenen dat ze door water zijn vervoerd.

Hoogwater
De vorm en de grootte van de stenen kan de wetenschappers vertellen hoe groot de rivier was. Het water stond er tussen enkel- en dijbeenhoogte, zeggen de onderzoekers, en liep met een snelheid van wel een meter per seconde.

Over Curiosity

Curiosity werd in november 2011 gelanceerd en landde in augustus 2012 op Mars. Ondanks dat de sonde er nog maar kort is, heeft deze al veel gedaan: stenen gelaserd, veel foto’s gemaakt en druk rondgereden. En nu kan Curiosity ondanks dat deze nog maar amper een maand op Mars is dus ook al een zeer belangrijke ontdekking op zijn naam schrijven! Wat mogen we allemaal nog meer van deze rover verwachten?

Speculatie voorbij
Het is niet de eerste keer dat er wordt geschreven over water op Mars. Maar volgens NASA is het de eerste keer dat er ook daadwerkelijk bewijs wordt geleverd voor de aanwezigheid van stromende rivieren. “We zijn nu uit de speculatiefase weg, we weten zeker dát er stromend water was. Nu kunnen we gaan kijken naar de omvang en snelheid ervan,” aldus Dietrich.

Foto’s
De steenformaties werden niet ver van de landingsplaats van Curiosity, de Gale-krater, gevonden. Curiosity ging op enkele gebieden af die al eerder vanuit de lucht waren gefotografeerd. Eentje daarvan, Goulburn genaamd, lag op slechts enkele meters afstand van de landingsplaats.

Op de foto is te zien welke gebieden Curiosity heeft onderzocht.

Curiosity rijdt op Mars rond om onderzoek te doen naar sporen van leven op de rode planeet. Het vinden van water is daarbij van cruciaal belang, maar op zichzelf nog geen bewijs dat er leven op Mars (mogelijk) was. Mede daarom blijven de wetenschappers verder zoeken. “Het is niet de plek waar we water hadden gehoopt te vinden,” zegt John Grotzinger die aan de ontdekking meehielp. “We zijn nog steeds op reis richting Mount Sharp, maar dit is wel bewijs genoeg dat er sowieso water aanwezig is.”