Curiosity viert vijfhonderdste werkdag op Mars

agenda curiosity

Terwijl bij ons gisteren de champagne ontkurkt en een nieuw jaar ingeluid werd, was het ook op Mars ondertussen een beetje feest. Curiosity vierde er zijn 500e sol (oftewel: dag op Mars). En de rover formuleerde direct een goed voornemen.

“Terwijl de aarde nieuwjaar viert, markeert middernacht op Mars mijn 500e werkdag,” zo twitterde Curiosity gisteren. Niet lang daarna volgde een fragment van het uitzicht van de Marsrover. Op de foto is een deel van Mount Sharp te zien.

Een stukje van Mount Sharp. Afbeelding: NASA.
Een stukje van Mount Sharp. Afbeelding: NASA.

“Doelen voor 2014: naar Mount Sharp rijden en alle wetenschap die ik kan bedrijven, doen,” voegde Curiosity aan die foto toe. Een goed voornemen. Maar wel eentje waar we nog even op moeten wachten. Curiosity vertrok in juli naar Mount Sharp, een reis die negen tot twaalf maanden kan gaan duren. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” zo stelde onderzoeker Jim Erickson toen. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

Mount Sharp is een interessant verschijnsel. De uit sedimenten opgebouwde berg kan ons naar verwachting heel veel vertellen over het klimaat van Mars in vroeger tijden.

Bronmateriaal

Twitter
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd