Curiosity stuurt ansichtkaartje naar de aarde

kaartje

Op de ansichtkaart zien we het landschap waar Curiosity momenteel op uitkijkt. En het is prachtig!

Curiosity bevindt zich momenteel in de Gale-krater. In die krater bevindt zich een berg: Mount Sharp. De Marsrover bestudeert op dit moment het onderste deel van de helling van deze berg. Voor het ‘ansichtkaartje’ – een foto die in werkelijkheid uit meerdere foto’s bestaat – keek Curiosity ietwat omhoog. We zien op het kaartje dan ook de hoger gelegen delen van de berg.

Op de voorgrond – op ongeveer drie kilometer afstand van de rover – bevindt zich een lange richel die rijk is aan hematiet, een ijzeroxide. Daarachter bevindt zich een golvende vlakte rijk aan kleimineralen. En daar weer achter zien we meerdere bergen die rijk zijn aan sulfaatmineralen. Veel verder naar achteren zien we lichte kliffen die mogelijk zijn ontstaan in een droge periode en nu door toedoen van de wind eroderen. Dat elke laag van de berg weer uit andere stoffen bestaat suggereert dat het klimaat in de jonge jaren van Mars regelmatig veranderde. Wel lijken de verschillende lagen van de berg vrijwel allemaal miljarden jaren geleden aan water te zijn blootgesteld.

Even inzoomen op het 'kaartje' van Curiosity? Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Even inzoomen op het ‘kaartje’ van Curiosity? Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De komende tijd zal Curiosity uitvoerig onderzoek doen naar de samenstelling van Mount Sharp. En het is de bedoeling dat de rover de berg zelfs een eindje gaat beklimmen. Onderzoekers hopen zo meer duidelijkheid te krijgen over de (klimaat)geschiedenis van Mars.

Bronmateriaal

"Curiosity's Drill Hole and Location are Picture Perfect" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd