Curiosity start met onderzoeken van duinen op Mars

duinen

duinen2Voor het eerst worden de duinen op Mars verkend door een robotwagentje. Curiosity is aangekomen bij de zandduinen en start nu met verschillende onderzoeken.

De Bagnold-duinen bevinden zich op de noordwestelijke helling van Mount Sharp. De duinen zijn zeer dynamisch en verplaatsen een meter per aards jaar. Dat is een schijntje in vergelijking met duinen op aarde, maar dat heeft ermee te maken dat de Martiaanse atmosfeer veel ijler is en het er dus niet zo hard waait als op aarde.

Nog nooit eerder bezocht een rover de duinen op een buitenaardse planeet!

Curiosity is van plan om materiaal te verzamelen. Dit zand wordt vervolgens geanalyseerd aan boord van de Marsrover.

Het is bijzonder dat Curiosity duinen op Mars bestudeert, omdat nog nooit eerder is voorgekomen dat een door mensen gebouwde rover de actieve duinen op een buitenaardse planeet bezocht. Voor Curiosity zijn de duinen een tussenstap. Zijn uiteindelijke doel is om Mount Sharp te beklimmen en de hogergelegen lagen op deze berg te onderzoeken.

Drie jaar op Mars
Curiosity landde zo’n drie jaar geleden op Mars en heeft twee jaar lang onderzoek gedaan in de buurt van zijn landingsplek. Daarna reisde de rover naar Mount Sharp: een berg in het hart van de Gale-krater. Deze berg is opgebouwd uit verschillende lagen die ons meer kunnen vertellen over het klimaat dat Mars in zijn geschiedenis heeft gehad. Onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in het moment waarop Mars van een natte en warme planeet veranderde in de droge planeet zoals we die vandaag de dag kennen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd