Curiosity in de problemen: marsrover gaat in de veiligheidsmodus

NASA is momenteel bezig om de rover weer aan het werk te krijgen. De oorzaak van het probleem is nog onbekend.

Afgelopen weekend ging de Marsrover uit voorzorg in de veiligheidsmodus, zo laat NASA nu weten. Dat betekent dat de rover al zijn activiteiten stillegde en zich alleen nog bezig hield met de eigen gezondheid en een poging om contact te leggen met de aarde.

Discrepantie
Waarom de rover in deze modus is overgegaan, is nog niet helemaal duidelijk. NASA zoekt dat momenteel uit. Voorlopig onderzoek suggereert dat het te maken heeft met een onverwachte discrepantie tussen de software van de camera en software verantwoordelijk voor het verwerken van data.

WIST JE DAT…

Weer aan de slag
Momenteel worden de nodige stappen gezet om de rover weer aan het werk te krijgen. De eerste stap in zo’n proces is het opvragen van meer diagnostische informatie bij Curiosity. Dat kan weer bijdragen aan het onderzoek naar de oorzaak van de problemen.

Eerdere problemen
Het is niet de eerste keer dat Curiosity in de veiligheidsmodus is gegaan. Dat gebeurde al drie keer eerder (in 2013).

Curiosity is sinds augustus 2012 actief op Mars. Belangrijkste doel van de missie was vaststellen of er ooit sprake is geweest van leefbare omstandigheden op Mars. Al in het eerste jaar van de missie wist Curiosity die opdracht te voltooien. De rover ontdekte dat er in het gebied waarin deze actief is – de Gale-krater – meer dan 3 miljard jaar geleden zoetwatermeren en rivieren waren die in staat moeten zijn geweest om leven te herbergen (als dat ooit op Mars bestaan heeft). Momenteel zoekt Curiosity uit hoe al die nattigheid plaats heeft gemaakt voor drogere en minder leefbare omstandigheden. Afgelopen week maakte NASA bekend de missie van Curiosity met twee jaar te verlengen.

Bronmateriaal

"Curiosity Rover Enters Precautionary Safe Mode" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd