Curiosity navigeert voor het eerst op eigen houtje over Marsoppervlak

curiosity

Marswagentje Curiosity heeft voor het eerst autonoom genavigeerd. Dat houdt in dat het wagentje zelf moest beslissen hoe deze zich het beste en veiligst over Mars kon verplaatsen. En deze eerste test was een succes: Curiosity verplaatste zich zonder brokken te maken over het oppervlak van de rode planeet.

Om autonoom te navigeren, moet Curiosity keuzes maken. Het Marswagentje maakt die keuzes op basis van foto’s die hij zelf maakt. “Curiosity maakt een aantal foto’s en de computer aan boord van de rover verwerkt die informatie door eventuele gevaren of lastig terrein in kaart te brengen,” vertelt onderzoeker Mark Maimone. “De rover overweegt alle routes die deze kan nemen om op de eindbestemming te arriveren en kiest vervolgens de beste.”

Testje
De onderzoekers testten het autonoom navigeren vorige week voor het eerst. Dat deden ze heel voorzichtig door Curiosity de route uit te laten stippelen, maar er tegelijkertijd voor te zorgen dat deze niet buiten een vastgesteld gebied kon navigeren. Gisteren was het tijd voor een echte test en deed Curiosity het helemaal zelf.

WIST U DAT…

Kuil
De rover moest door een kuil heen om van A naar B te kunnen komen. Hoe het oppervlak van die kuil eruit zag, was vanaf de plek waar Curiosity startte, niet te zien. “We konden het gebied voor de kuil wel zien en we vertelden de rover waar deze op dat oppervlak moest rijden,” vertelt onderzoeker John Wright. “We konden ook de grond aan de andere kant van de kuil zien en stelden een punt vast waar de rover naartoe moest rijden, maar Curiosity zocht zelf uit hoe deze het niet in kaart gebrachte stukje moest rijden.”

Curiosity is momenteel onderweg naar Mount Sharp: een meer dan acht kilometer lange reis. Inmiddels heeft de rover er 1,39 kilometer opzitten. Wanneer de rover bij Mount Sharp aankomt, is onduidelijk. De route die Curiosity volgt, wordt namelijk grotendeels ter plekke op basis van foto’s die Curiosity maakt, bepaald.

Bronmateriaal

"NASA'S Mars Curiosity Debuts Autonomous Navigation" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd