Curiosity na computerproblemen weer aan de slag

curiosity

Marsrover Curiosity heeft zijn werkzaamheden weer hervat. En daarmee zijn de twee opeenvolgende computerproblemen waar de rover mee te kampen had, definitief passé. De rover functioneert weer naar behoren.

De eerste problemen ontstonden eind februari toen Curiosity enkel nog statusrapporten doorstuurde, maar de verzamelde data niet met aarde deelde. Problemen met het geheugen van één van de computers aan boord van Curiosity bleken de boosdoener.

Softwarefout
Die problemen waren nog maar net goed en wel verholpen toen Curiosity half maart opnieuw met computerproblemen kampte. Dit keer was een softwarefout de boosdoener.

WIST U DAT…

…NASA zich afgelopen maande niet alleen zorgen maakte over computerproblemen, maar ook nog zorgen had over een flinke plasmawolk die de zon richting Mars – en Curiosity – stuurde?

Aan het werk
Alle ellende lijkt nu achter de rug: de Marsrover heeft zijn werkzaamheden weer hervat, zo maakt NASA bekend. Sinds 21 maart houdt de Marsrover het weer op Mars al in de gaten en op 23 maart heeft de rover zelfs al een nieuwe portie poeder voor analyse doorgezet naar het laboratorium aan boord van de rover. “We functioneren weer optimaal,” stelt onderzoeker Jim Erickson.

Heel lang duurt de pret niet: begin april zal Curiosity opnieuw de werkzaamheden neerleggen. Dan staat de zon namelijk – vanaf de aarde gezien – precies tussen de aarde en Mars in. Om te voorkomen dat de zon communicatie van de aarde richting Mars verstoort, is besloten Curiosity bijna een maandlang geen commando’s te geven.

Bronmateriaal

"Curiosity Resumes Science Investigations" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd