Curiosity maakt prachtige foto en kaatst menselijke stem terug

Curiosity heeft een fantastische foto gemaakt van de gelaagde grondvesten waarop Mount Sharp – de uiteindelijke eindbestemming van de Marsrover – rust. Maar Curiosity kiekt niet alleen: de rover schrijft ook geschiedenis en wel door een gesproken boodschap op te vangen en terug naar aarde te kaatsen.

“Dit is het deel van Mount Sharp waar Curiosity naartoe zal gaan,” vertelt Michael Malin naar aanleiding van de foto die NASA heeft vrijgegeven. “Deze lagen zijn ons ultieme doel.” De handen van de onderzoekers jeuken bij het zien van deze foto. Ze kunnen niet wachten om hier monsters te gaan verzamelen.

Samenstelling
“Voor het donkere zand zie je roder zand, de andere kleur suggereert een andere samenstelling. De stenen op de voorgrond laten diversiteit zien: sommigen zijn rond, sommigen hoekig, ze hebben hun eigen verhalen.” En Curiosity gaat die verhalen hopelijk onthullen.

De basis van Mount Sharp. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Stem
Naast de prachtige foto heeft Curiosity nog iets bijzonders gedaan, zo meldt NASA. De rover heeft een menselijke stem op Mars opgevangen en weer terug naar de aarde gestuurd. NASA-baas Charles Bolden gaf Curiosity een boodschap door. De Marsrover kaatste deze via NASA’s Deep Space Network (DSN) weer terug. Het is voor het eerst dat een opname van een menselijke stem van de aarde naar een andere planeet en weer terug is gereisd. In de boodschap benadrukt Bolden hoe belangrijk de missie van Curiosity is. “De kennis die we middels onze observaties en analyse van de Gale-krater hopen te verkrijgen, zal ons veel meer vertellen over de mogelijkheid van leven op Mars en de mogelijkheden die onze eigen planeet in het verleden en de toekomst heeft. Curiosity zal de aarde goeddoen en een nieuwe generatie wetenschappers en verkenners inspireren, aangezien deze de weg vrijmaakt voor bemande missies (naar Mars, red.) in de nabij toekomst.”

Inmiddels bevindt Curiosity zich zo’n drie weken op Mars. En alles loopt op rolletjes. Curiosity heeft al een eerste ritje gemaakt, blijft mooie foto’s maken en heeft ook al stenen gelaserd en geanalyseerd. Al met al heeft de Marsrover al meer gegevens omtrent het oppervlak van Mars naar aarde gestuurd dan alle eerdere Marsrovers bij elkaar.

Bronmateriaal

"NASA Rover Returns Voice, Telephoto Views From Mars" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd