Curiosity maakt kleurrijk panorama van Gale-krater

Na gisteren een panorama in zwart-wit naar de aarde gestuurd te hebben, komt Curiosity nu met een kleurrijker plaatje: een 360 graden-panorama van zijn nieuwe thuis, de Gale-krater.

Gisteren gaf NASA de eerste panoramafoto die Curiosity op Mars maakte, vrij. Op de foto was zijn omgeving en een stukje van Curiosity te zien.

En nu doet Curiosity dat nog eens dunnetjes over. En wel met een soortgelijk kiekje, maar dan in kleur. De foto bestaat uit 130 foto’s die Curiosity maakte. Deze foto’s zijn 130 bij 130 pixels groot. Er zijn ook foto’s met een hogere resolutie gemaakt, maar die komen later. NASA heeft de panoramafoto een beetje bewerkt. Zo is deze lichter gemaakt. Dat moest wel: Mars ontvangt ongeveer de helft minder zonlicht dan de aarde en dus was dit kiekje – dat laat in de middag werd gemaakt – vrij donker.

Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

De mensen die aan Curiosity werkten, zijn maar wat trots op de Marsrover en zijn eerste verrichtingen. “Nadat Curiosity een jaar opgeslagen is geweest en de verschrikking van de lancering en de lange reis naar Mars en alles wat tijdens de landing gebeurde, meegemaakt heeft, is het geweldig om te zien dat de camera werkt zoals we gepland hadden,” vertelt Mike Malin, hij werkte aan de camera’s aan boord van Curiosity. “En hoe boeiend deze kleurenpanorama ook is, het is belangrijk om op te merken dat dit nog maar één achtste van de potentiële resolutie die beelden van deze camera kunnen hebben, is.”

Naast de panoramafoto maakte Curiosity de afgelopen dagen nog veel meer mooie foto’s. Bijvoorbeeld de twee hieronder.

Curiosity in de krater. Foto: NASA / JPL-Caltech.
Op deze foto zien we nog net één van de wieltjes van Curiosity. Aan de horizon doemt Mount Sharp op. Foto: NASA / JPL-Caltech.

Bronmateriaal

"NASA's Curiosity Beams Back a Color 360 of Gale Crater" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd