Curiosity maakt eerste kleurenfoto op Mars

Tijd om uit te rusten na die reis van meer dan acht maanden, heeft Curiosity niet. De Marsrover gaat door. En levert nu alweer een mooie kleurenfoto af: het is de eerste kleurenfoto die de rover op Mars maakt.

Eergisteren konden we u de eerste foto’s van Curiosity presenteren. Gisteren kwamen we met foto’s waarop de landing van Curiosity te zien is en er werd een foto vrijgegeven die Curiosity tijdens zijn landing van het Marslandschap maakte. Laatstgenoemde foto was in kleur. En daarmee één van de eerste kleurenfoto’s die Curiosity maakte.

Stoffig
De foto die NASA nu vrijgeeft, is de eerste kleurenfoto die Curiosity sinds deze zich met zijn wieltjes op de Marsgrond bevindt, maakte. De foto is wat stoffig. Dat is niet heel verrassend: tijdens de landing heeft Curiosity stof doen opwaaien en dat is op de camera beland.

Kapje
In de toekomst mogen we betere foto’s van Curiosity verwachten. Op de camera heeft NASA een transparant kapje gemaakt. De komende weken wordt dit geopend en kan Curiosity zonder gehinderd te worden door stof foto’s maken.

De foto werd gemaakt door de Mars Hand Lens Imager (MAHLI). Deze bevindt zich op de robotarm aan de linkerzijde van de rover. De camera is vooral bedoeld voor close-up foto’s. Tijdens de missie van Curiosity gaat deze foto’s maken van bijvoorbeeld stenen en de grond. “Het is geweldig om onze eerste MAHLI-foto binnen te hebben,” stelt Ken Edgett namens NASA. “Het hele systeem ziet er goed uit en we kijken ernaar uit om Mars van nog dichterbij te gaan bekijken.”

Bronmateriaal

"Orbiter Images NASA's Latest Additions to Martian Landscape" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd