Curiosity laat spoortje van vernieling achter op Mars

De Marsrover van NASA laat zijn sporen achter op Mars. En dan hebben we het niet alleen over zijn wielafdrukken in het stof op de rode planeet, zo blijkt wel uit nieuwe foto’s met daarop de ‘schade’ die Curiosity al laserend toebracht.

De Marsrover Curiosity is uitgerust met een laser. Curiosity vuurt laserpulsen op de grond en stenen af. Daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid energie die atomen in bijvoorbeeld gesteente in gloeiend plasma verandert. Door de gloed die hierbij ontstaat op te vangen, kan Curiosity vaststellen waar het gesteente precies uit bestaat.

Maar stenen en grond ondergaan dat onderzoek niet zonder kleerscheuren. Er blijven kleine gaatjes achter. U ziet dat duidelijk op de foto hierboven. Links de situatie voor Curiosity ging laseren en rechts de situatie daarna.

De gaatjes die u hier ziet zijn ongeveer 0,43 millimeter breed. Veel breder dan een laserstraal. Dat is logisch: de laserstraal is zo krachtig dat deze stof en kleine losse korrels op de plaats waar de laser aankomt en in de omgeving daarvan laat verdwijnen.

Bronmateriaal

"Marks of Laser Exam on Martian Soil" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / IRAP / LPGN / CNRS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd