Curiosity kiekt prachtige zonsverduistering vanaf Mars

zonsverduistering

Curiosity heeft een prachtige foto gemaakt waarop te zien is hoe Mars’ maan Phobos voor de zon langsbeweegt. Het is de scherpste foto van een zonsverduistering die ooit vanaf het Marsoppervlak is gemaakt.

Op de foto’s is te zien hoe Phobos voor de zon heen beweegt en zo een ringvormige zonsverduistering veroorzaakt. Op het moment dat Curiosity deze foto’s maakte, was de afstand tussen het Marswagentje en Phobos het kleinst. Daardoor lijkt de maan heel groot.

Zonsverduistering

Een totale zonsverduistering is vanaf het oppervlak van Mars gezien onmogelijk. De beelden die Curiosity heeft gemaakt, laten het maximaal haalbare zien: een ringvormige zonsverduistering.

De foto die u bovenaan dit artikel ziet, bestaat uit drie foto’s die Curiosity met tussenpozen van drie seconden maakte. Het Marswagentje maakte de kiekjes op 17 augustus. Om de foto’s te schieten, onderbrak de rover zijn reis: hij kwam tot stilstand en nam het fenomeen in de lucht waar.

Dankzij deze beelden hebben de onderzoekers weer iets meer kunnen leren over de baan van Phobos. Zo bleek de maan tijdens de zonsverduistering veel dichter bij het centrum van de zon in de buurt te komen dan verwacht.

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Views Eclipse of the Sun by Phobos" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd