Curiosity is al vier aardse jaren op Mars

  Morgen is het precies vier jaar geleden dat Marsrover Curiosity op Mars landde. De missie is met twee jaar verlengd, waardoor de rover tot 2020 op de rode planeet blijft rijden.

  Om de verjaardag van Curiosity te vieren heeft NASA een spelletje uitgebracht. De Mars Rover Game is een educatief spel voor iPhone, iPad en Android. Je rijdt met een Marswagentje over het oppervlak en probeert water te vinden. Ga naar de App Store of Google Play Store om Mars Rover Game te downloaden.

  Het afgelopen jaar is er veel gebeurd, zoals in de onderstaande video te zien is. Hoewel de rover niet meer de jongste is, werken alle systemen en instrumenten nog goed. De wielen zien er daarentegen al wel beschadigd uit, maar dat vormt voor nu nog geen groot probleem. Curiosity is er de afgelopen maanden in geslaagd om een plateau te beklimmen en over verschillende zandduinen te rijden. Daarnaast zijn structuren geobserveerd waar ooit grondwater stroomde.

  Mars 2020 rover
  De ogen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zijn op de toekomst gericht, namelijk op de nieuwe Marsrover die in 2020 gelanceerd wordt. De Mars 2020 rover houdt zich o.a. bezig met de voorbereiding op een bemande missie naar Mars. Waar zijn interessante grondstoffen te vinden, die toekomstige astronauten na landing op Mars kunnen gebruiken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan zuurstof.

  Uiteraard beschikt de nieuwe Marsrover over camera’s om schitterende foto’s te maken van de rode planeet. Daarnaast krijgt de Mars 2020 rover een microfoon om geluid op te nemen. “Dit is een geweldige mogelijkheid voor het publiek om de geluiden van Mars voor het eerst te horen,” denkt onderzoeker Matt Wallace. Overigens had de Marslander Phoenix al een microfoon aan boord, maar toen werd deze microfoon niet op het oppervlak van Mars gebruikt.

  De Mars 2020 rover landt in februari 2021 op de kleine buurplaneet van de aarde. De grote vraag is of Curiosity het feestje kan meevieren, maar zoals het er nu naar uitziet, gaat dat zeker lukken.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd