Curiosity gooit het roer om: op naar Mount Sharp!

curiosity en mount sharp

Het Marswagentje werkt al sinds het in augustus op Mars landde in een gebied kleiner dan een voetbalveld. Daar is Curiosity inmiddels wel klaar mee en dus gaat het Marswagentje op reis. Binnenkort begint Curiosity aan een 8 kilometer lange reis die eindigt aan de voet van Mount Sharp.

Curiosity landde in augustus vorig jaar op Mars en legde kort daarna zo’n 500 meter af om vervolgens in het gebied ‘Glenelg’ aan de slag te gaan. Hier voerde Curiosity de laatste maanden onder meer meerdere boringen uit. Die boringen gaan de Marsrover steeds sneller af en Curiosity is dan ook al een eind klaar met Glenelg. Tijd voor een nieuwe uitdaging!

Mount Sharp
En die uitdaging heet Mount Sharp: een berg die bestaat uit meerdere lagen en die ons hopelijk meer kan vertellen over hoe Mars er in het (verre) verleden uitzag en zich ontwikkeld heeft. Dat Curiosity deze berg zou gaan bezoeken, stond al voor deze gelanceerd werd, vast. Maar het moment waarop de rover daar daadwerkelijk zou arriveren, was onbekend. Sterker nog: wetenschappers weten het nog steeds niet. “We weten niet wanneer we bij Mount Sharp aankomen,” stelt onderzoeker Jim Erickson. “Dit is een verkennende missie, dus hoewel Mount Sharp ons einddoel is, wil dat nog niet zeggen dat we interessante kenmerken die we op de weg ernaartoe tegenkomen, niet gaan verkennen.”

WIST U DAT…

…Curiosity al de nodige ontdekkingen gedaan heeft? Zo vond de rover onlangs nog overtuigend bewijs dat Mars ooit rivieren bezat.

Lange reis
Eén ding staat wel al vast: het wordt een lange reis. De afstand tussen Glenelg en Mount Sharp bedraagt zo’n 8 kilometer. Zelfs als Curiosity onderweg niet wordt opgehouden, doet deze daar zeker enkele maanden over.

Op de foto
Mount Sharp mag dan ver weg zijn: Curiosity weet al wel wat ‘m ongeveer te wachten staat. De Marsrover maakte al meerdere mooie foto’s van zijn eindbestemming.

Maar voordat de rover vertrekt, zijn er nog een paar dingen die deze in het Glenelg-gebied moet doen. Zo willen onderzoekers dat de rover onder meer eerst een kijkje neemt bij mogelijke afzettingen van een rivier.

Bronmateriaal

"NASA's Curiosity Mars Rover Nears Turning Point" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd