Curiosity fotografeert ‘zwevende lepel’ op Mars

lepel

Marswagentje Curiosity heeft op Mars een wel heel bijzondere foto gemaakt. Op het kiekje is een lepel te zien die lijkt te zweven.

Curiosity maakt de foto op 30 augustus. Op de foto zijn verschillende lagen gesteenten te zien. En uit één zo’n laag steekt een stuk steen dat – hoe bijzonder – wel heel veel wegheeft van een lepel. Een zwevend exemplaar nog wel.

Gezicht op Mars
Het is niet voor het eerst dat we iets op Mars zien dat ons doet denken aan het leven op aarde. Zo stuitten onderzoekers eerder op een gezicht op Mars (zie hieronder) en werden ook al wel eens ‘bomen’ op Mars gespot. Daar kunnen we nu dus deze ‘lepel’ aan toevoegen.

Foto: NASA.
Foto: NASA.

Knielende vrouw
Natuurlijk zijn er geen bomen op Mars en zweven er ook geen lepels rond. Het is allemaal het resultaat van pareidolie. Een mooie naam voor een psychisch verschijnsel dat er kortgezegd op neerkomt dat wij mensen geneigd zijn om patronen of herkenbare objecten te zien zelfs als die er niet zijn. Ga maar eens op je rug in het gras liggen en staar naar de wolken. Waarschijnlijk zie je in die wolken al snel bekende vormen: een dier, bijvoorbeeld. In werkelijkheid heeft die wolk niet de vorm van een dier, maar onze hersenen gaan automatisch op zoek naar kenmerken die ons bekend voorkomen. Zo zien we ook op de rode planeet wel eens dingen die er eigenlijk niet zijn. Een knielende vrouw bijvoorbeeld (zie hieronder).

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

De lepel is dus geen echte lepel. Maar er steekt wel een lepel-vormig object uit een laag gesteente. Hoe is dat te verklaren? Het is hoogstwaarschijnlijk het resultaat van winderosie. Zachtere gesteenten worden daarbij door de wind verwijderd, terwijl de hardere gesteenten standhouden.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Bronmateriaal

"NASA"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd