Curiosity fotografeert zonsondergang op Mars

zonsondergang-2

Op Mars duikt de zon iedere 24,5 uur onder de horizon. Dat moet natuurlijk vastgelegd worden! Marsrover Curiosity heeft een zonsondergang op Mars gefotografeerd. De verschillende kiekjes zijn achter elkaar gezet, waardoor een bijzondere timelapse ontstaat.

Wanneer de zon ondergaat op de aarde, dan veranderen de kleuren van de lucht. Dit geldt ook voor een zonsondergang op Mars. De lucht – die normaal geel/oranje is – wordt blauw. Dit komt door stofdeeltjes in de atmosfeer, die ervoor zorgen dat het blauwe licht efficiënter door de atmosfeer reist.

Curiosity rijdt ondertussen al bijna drie aardse jaren op het oppervlak van Mars. De wielen van de rover hebben al meer dan tien kilometer afgelegd in de Gale-krater. Maar zijn totale afgelegde afstand valt in het niet bij de afstand die zijn voorganger Marsrover Opportunity tot op heden heeft afgelegd. Deze stokoude rover vierde onlangs zijn elfde verjaardag op de rode planeet en heeft al meer dan 42 kilometer op het oppervlak van Mars afgelegd!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd