Curiosity fotografeert twee Martiaanse manen in één klap

manen

Curiosity heeft prachtige beelden gemaakt van twee maantjes van Mars: Phobos en Deimos. Op de beelden is te zien hoe de grootste maan – Phobos – voor het kleinere maantje Deimos langs beweegt.

Curiosity maakte zo’n 41 foto’s van Phobos en Deimos. NASA plakte de foto’s achter elkaar en maakte er een timelapse van. Het resultaat? Bewegende beelden die laten zien hoe Phobos voor Deimos langs kruipt.

De achter elkaar geplakte foto’s die Curiosity maakte. Afbeelding: NASA.[/caption]Natuurlijk zijn die beelden mooi om te zien, maar wetenschappers hadden nog een reden om Curiosity omhoog te laten kijken. “Het ultieme doel is het verbeteren van onze kennis van de omloop (van de manen, red.), zodat we de metingen van de getijden die Phobos op het vaste oppervlak van Mars bewerkstelligt, kunnen verbeteren,” legt onderzoeker Mark Lemmon uit. “Zo kunnen we ook meer te weten komen over het binnenste van Mars.”

“Bovendien kunnen we gegevens verzamelen die goed genoeg zijn om variaties binnen de dichtheid in Phobos te detecteren en te achterhalen of de baan van Deimos systematisch verandert.” We weten reeds dat de baan van Phobos steeds kleiner wordt: de maan beweegt zich heel traag naar Mars toe. Deimos kan wel eens het tegenovergestelde doen en zich heel traag van Mars vandaan bewegen.

Stel dat we op het oppervlak van Mars zouden staan, hoe groot zouden Phobos en Deimos dan lijken? Op deze afbeelding ziet u hoe groot ze in vergelijking met de maan gezien vanaf de aarde zijn. Phobos en Deimos lijken heel groot, maar schijn bedriegt. De diameter van onze maan is zo'n honderd keer groter dan die van Phobos, maar omdat Phobos veel dichter bij Mars staat dan de maan bij de aarde staat, lijkt deze groter. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / Texas A&M Univ.
Stel dat we op het oppervlak van Mars zouden staan, hoe groot zouden Phobos en Deimos dan lijken? Op deze afbeelding ziet u hoe groot ze in vergelijking met de maan gezien vanaf de aarde zijn. Phobos en Deimos lijken heel groot, maar schijn bedriegt. De diameter van onze maan is zo’n honderd keer groter dan die van Phobos, maar omdat Phobos veel dichter bij Mars staat dan de maan bij de aarde staat, lijkt deze groter. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / Texas A&M Univ.

Bronmateriaal

"NASA Rover Gets Movie as a Mars Moon Passes Another" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd