Curiosity doet een tukkie, omdat politici met elkaar in de clinch liggen (update)

curiosity

De Republikeinen en Democraten in de Verenigde Staten kunnen het niet eens worden over de financiering van de overheid en dus is een groot deel van de overheid vanaf vandaag ‘dicht’. En dat heeft ook gevolgen voor NASA: het grootste deel van de ruimtevaartorganisatie – die vandaag haar 55e verjaardag viert – ligt op zijn gat. En dat geldt ook voor Curiosity: de rover is op slaapstand gezet.

Vandaag is de gevreesde ‘shutdown’ een feit geworden. Obama kondigde deze gisteren al aan. “Van alle verantwoordelijkheden die het Congres door de grondwet heeft toegewezen gekregen, zijn twee er heel simpel: wordt het eens over een budget en betaal Amerika’s rekeningen. Maar als het Congres het niet eens kan worden over een budget, zal een groot deel van de overheid van de Verenigde Staten gedwongen zijn om te sluiten.” In de brief maakt de president onder meer bekend wat de gevolgen van die shutdown zullen zijn. En met name de gevolgen voor NASA komen hard aan. “NASA zal bijna geheel sluiten, alleen Mission Control die de astronauten in het internationale ruimtestation ondersteunt, blijft open.”

Curiosity
De astronauten aan boord van het ISS zullen dus weinig van de shutdown merken. Curiosity ontspringt de dans echter niet. Medewerkers van NASA maken bekend dat de rover noodgedwongen in een ‘protective mode’ is gezet. Heel concreet betekent dat dat de rover tijdens de shutdown in ieder geval geen data zal verzamelen.

NASA.gov
Ook het Twitteraccount Asteroid Watch waarop NASA melding maakt van (ontdekte) aardscheerders die bij de aarde in de buurt komen, wordt niet langer bijgehouden. Ook de site van NASA is inmiddels helemaal uit de lucht.

Hoelang de shutdown nog gaat duren, is onduidelijk. De laatste keer dat er in de VS sprake was van een shutdown was in 1995. Die shutdown gaat de geschiedenisboeken in als de langst durende shutdown ooit en nam 21 dagen in beslag.

Update 1 oktober 2013 – 22:27 uur
De uitspraken van een NASA-woordvoerder worden nu tegengesproken door Jane Platt, woordvoerder van het Jet Propulsion Laboratorium. Zij beweert dat werknemers van het JPL aannemers zijn en geen werknemers van de federale overheid. Curiosity blijft dus sowieso nog deze week operationeel, maar wat er daarna gebeurt is nog onbekend.

Bronmateriaal

De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd