Curiosity: de grootste Marsrover ooit

NASA’s grootste Marsrover aller tijden gaat deze maand de lucht in. Curiosity wordt over twee weken gelanceerd en komt in augustus 2012 aan bij de rode planeet.

Landing
Wanneer Curiosity in augustus 2012 aankomt bij Mars, dan zal de rover op een hele bijzondere manier landen. Curiosity wordt voorzichtig en nauwkeurig op Mars gezet. Dit is anders dan bij Spirit en Opportunity. Deze Marsrovers vielen als stuiterballen uit de lucht en stuiterden zo een paar honderd meter over het Martiaanse oppervlak.

Gale-krater
Curiosity gaat landen in de Gale-krater. Deze krater heeft een eigen berg met veel rijke mineralen. Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie hopen Curiosity te gebruiken om de berg te onderzoeken. De Gale-krater bevindt zich dichtbij de evenaar van Mars.

Wat kan Curiosity?
Curiosity is een zeer geavanceerde Marsrover. De rover is even groot als een kleine auto en heeft twee krachtige camera’s. De twee camera’s maken foto’s met een grootte van 1200 bij 1200 pixels. Daarnaast zijn deze camera’s in staat om mooie HD-video’s te maken. Een 360 graden panoramafoto binnen een uur maken? Geen probleem voor Curiosity!

De rover gaat overigens niet alleen fotograferen. Curiosity is uitgerust met tien instrumenten, die allerlei nuttige informatie verzamelen voor de rover. In totaal gaat Curiosity twee jaar bodemonderzoek verrichten, waardoor wetenschappers meer leren over de geschiedenis van Mars.

Lancering
De lancering live volgen op vrijdag 25 november? Houd Scientias.nl in de gaten!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd