Curiosity bestudeert actief duin op Mars

  duin

  Een primeur: het is voor het eerst dat een door mensen gebouwd voertuig een buitenaards, bewegend duin bezoekt.

  Het gaat om de ‘Bagnold-duinen’ die zich op de noordwestelijke helling van Mount Sharp bevinden. Eén van de duinen die Curiosity bestudeert, is net zo hoog als een gebouw met twee verdiepingen. De duinen zijn bovendien ‘actief’: ze verplaatsen zich per aards jaar ongeveer één meter.

  Curiosity maakt niet alleen foto’s van het duin. De rover zal ook een schepje uit het duin nemen en analyseren. Bovendien zal deze met een wiel in het duin rijden om zo het oppervlak van het duin te vergelijken met het binnenste van het duin.

  Dat Curiosity een duin op Mars bestudeert, is heel bijzonder. Eerder bestudeerden rovers op Mars al kleinere zandverstuivingen, maar nog nooit richtten ze hun blik op actieve duinen. Sterker nog: nog niet eerder werd een duin in ons zonnestelsel dat zich niet op aarde bevindt, door een door mensen gebouwd voertuig bezocht.

  Op deze afbeelding zie je de route die Curiosity aflegde en de Bagnold-duinen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.
  Op deze afbeelding zie je de route die Curiosity aflegde en de Bagnold-duinen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Univ. of Arizona.

  Bronmateriaal

  "NASA's Curiosity Mars Rover Heads Toward Active Dunes" - NASA
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd