Curiosity begonnen aan eerste lange tocht op Mars

Curiosity rolt langzaam, maar gestaag richting zijn eerste echte missie: Glenelg. En daar komt hoogstwaarschijnlijk voor het eerst zijn boor van pas.

Glenelg bevindt zich zo’n 400 meter van de landingsplaats van Curiosity. Maar hoewel de afstand niet zo groot is, duurt het naar alle waarschijnlijkheid toch nog weken voor de rover bij Glenelg arriveert. Dat komt mede doordat Curiosity zijn tijd neemt. Zo stopt de rover regelmatig om onder meer foto’s te maken en onderdelen te testen.

De eerste meters zitten er inmiddels op, zo bewijst de foto hieronder. De sporen van Curiosity laten zien dat deze zo’n zestien meter naar het oosten is gereden. “Met deze rit begint onze reis richting de eerste belangrijke bestemming, Glenelg, echt en het is geweldig om wat Marsgrond aan onze wielen te zien,” vertelt onderzoeker Arthur Amador. “De rit verliep geweldig, net zoals onze planners het bedacht hadden.”

Foto: NASA / JPL-Caltech.

De onderzoekers kunnen eigenlijk niet wachten totdat Curiosity op Glenelg arriveert. Naar verwachting gaat de Marsrover daar dan voor het eerst in de Marsbodem boren. Glenelg is een plaats waar drie soorten terrein samenkomen. De onderzoekers verwachten hier gesteenten te vinden die interessant genoeg zijn om in te boren en te analyseren.

Bronmateriaal

"NASA Curiosity Rover Begins Eastbound Trek on Martian Surface" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd