Curiosity bedwingt zandduintje op Mars

dingogap

De kogel is door de kerk. NASA heeft Marswagentje Curiosity opdracht gegeven een zandduintje op te rijden. En dit is nu zijn nieuwe uitzicht!

Op de foto bovenaan dit artikel ziet u wat voor Curiosity ligt. Het zogenoemde Dingo Gap: een vallei op de route naar Mount Sharp. Curiosity fotografeerde ook waar hij vandaan komt. En die beelden bewijzen dat de rover een één meter hoog duin opgeklommen is. Te zien is hoe zijn wielen diepe sporen hebben gemaakt in het zand.

Foto: NASA.
Foto: NASA.

NASA meldde enige tijd geleden al te overwegen om Curiosity over het duintje te sturen. De beschadigde wielen van Curiosity waren de belangrijkste reden voor de klim. In de wielen van het Marswagentje zijn al meerdere gaten aangetroffen. Om verdere beschadigingen te voorkomen, dacht NASA dat het beter zou zijn als de rover een met stenen bezaaid pad zou mijden en in plaats daarvan via het duintje Dingo Gap in zou rijden. De laatste week werd onderzocht of dat inderdaad een slimme keuze zou zijn en werd besloten Curiosity opdracht te geven om te gaan klimmen.

Het Marswagentje deed er vervolgens enkele dagen over om het één meter hoge duin over te steken. Hieronder ziet u de foto die de rover maakte toen deze bovenop het duin stond. Mooi, hè?

Foto: NASA.
Foto: NASA.

Bronmateriaal

"Twitterkanaal Curiosity" - Twitter
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd