CSI-kijker sneller geneigd om slachtoffer van aanranding te helpen

csi

Mensen die graag naar misdaadseries als Law & Order, CSI en NCIS kijken, zijn veel sterker dan mensen die deze series niet volgen, geneigd om in te grijpen wanneer ze zien dat iemand op straat aangerand wordt.

Ooit was aanranding een taboe-onderwerp. Maar dat is veranderd. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat misdaadseries gemiddeld zo’n zes gewelddadige acties per uur laten zien en dat zo’n tien procent ervan seksueel geweld betreft. “We wisten door enkele van deze programma’s te kijken dat in ieder geval in sommige afleveringen te zien is hoe bijstanders ingrijpen voordat de misdaad gepleegd wordt of nadat de misdaad is gepleegd, hulp bieden,” vertelt onderzoeker Stacey Hust. “Wij wilden achterhalen of het kijken van deze programma’s verband hield met het ingrijpen van bijstanders.”

De onderzoekers zetten daarom een onderzoek onder studenten op. Zelfs nadat er rekening was gehouden met andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat mensen sneller geneigd zijn om tijdens een misdaad in te grijpen, bleek het kijken naar misdaadseries samen te hangen met een sterkere neiging tot ingrijpen. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Health Communications.

Onderzoeker Emily Garrigues Marett vindt de onderzoeksresultaten goed nieuws. “Aanranding is een onderwerp dat lastig onder de aandacht te brengen is, omdat volwassenen zich er ongemakkelijk bij voelen. Deze resultaten zijn goed nieuws voor mensen die zich bezighouden met gezondheidscommunicatie, omdat ze suggereren dat prime-time televisie een succesvol medium kan zijn om het publiek over het onderwerp te vertellen en positief gedrag te bevorderen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd