CryoSat-2 succesvol gelanceerd

Een ezel stoot zich niet niet tweemaal aan dezelfde steen. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA niet. Hoewel de lancering van de eerste CryoSat-satelliet uitmondde in een nachtmerrie, verliep de lancering van de tweede satelliet geheel volgens plan. CryoSat-2 gaat het Arctische en Antarctische ijs in kaart brengen.

De satelliet brengt de dikte en de vorm van de ijskappen in kaart. De data helpt wetenschappers om te begrijpen hoe veranderende poolcondities de oceaancirculatie, het zeeniveau en het klimaat beïnvloeden.

Cryosat heet CryoSat-2, omdat de oorspronkelijke satelliet in 2005 crashte door een fout met de raket. De tweede trap van de Rockot-raket bleef branden tot zijn brandstof opraakte, waardoor het Breeze-compartiment van de raket zijn eigen aandrijving niet kon ontsteken.

ESA besloot in 2006 door te gaan met de missie en een nieuwe satelliet te bouwen: CryoSat-2. Wel werd er gekozen voor een andere raket. Niet een Rockot-raket, maar een Dnepr-raket werd gebruikt om de satelliet in de ruimte te brengen.

De lancering van CryoSat-2 is hieronder te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd