Crew Dragon van SpaceX met succes gelanceerd

De onbemande ruimtesonde is nu onderweg naar het internationale ruimtestation.

Vanmorgen is het ruimtevaartuig Crew Dragon met behulp van een Falcon 9-raket vanaf Kennedy Space Center in Florida gelanceerd. De lancering verliep geheel volgens plan. Naar verwachting meert de ruimtesonde morgenmiddag rond 12.00 uur (Nederlandse tijd) bij het ISS aan.

Primeur
Het is voor het eerst dat het ruimtevaartuig Crew Dragon een bezoek brengt aan het ISS. De vlucht wordt gezien als een demonstratiemissie, waarbij het ruimtevaartuig en alle systemen die het bevat, zich moeten bewijzen.

Dummy
Hoewel Crew Dragon op dit moment nog geen astronauten aan boord heeft, is de sonde niet helemaal leeg. Er bevinden zich de nodige voorraden aan boord. Ook bevindt zich een soort dummy aan boord van Crew Dragon die met behulp van allerlei sensoren meet, wat astronauten tijdens de vlucht naar het ISS zouden ervaren.

Terugkeer
Crew Dragon zal een midweek aan het ISS blijven hangen; vrijdagochtend rond 8.30 uur (Nederlandse tijd) maakt het ruimtevaartuig zich los, om vervolgens iets meer dan zes uur later in de Atlantische Oceaan te plonzen.

Als deze eerste demonstratievlucht goed verloopt, zal nog een tweede demonstratiemissie plaatsvinden waarbij de zogenoemde abort-systemen getest worden. Deze systemen moeten in werking treden als er tijdens de lancering iets misgaat en ervoor zorgen dat de astronauten ondanks de problemen toch veilig op aarde kunnen landen. Als ook die tweede demonstratiemissie goed verloopt, staat niets SpaceX nog in de weg om Crew Dragon in te zetten voor het vervoeren van astronauten van en naar het ISS. De eerste bemande missie zou dan al in juni kunnen plaatsvinden.

Meer weten…
…over Crew Dragon en het Commercial Crew Program waar het ruimtevaartuig deel van uitmaakt? Lees dan ook eens het artikel dat gisteren op Scientias.nl verscheen: Crew Dragon reist af naar het ISS: vijf dingen die je moet weten.

Bronmateriaal

"Demo-1 Underway: Crew Dragon Launches on Debut Flight" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd