Crèche is even wennen voor baby

Tegenwoordig gaan kinderen steeds jonger naar het kinderdagverblijf. Met name voor jonge baby’s die thuis uitstekende zorg krijgen, is de overschakeling groot. Dat concludeert onderzoeker Esther Albers. Overigens is dat geen reden om de baby dan maar thuis te houden.

Albers concludeert namelijk ook dat de crèche goed is voor de cognitieve ontwikkeling van de kinderen. De onderzoekster baseert zich op een onderzoek onder 64 baby’s op 38 verschillende kinderdagverblijven. Ze mat de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in het speeksel van de baby’s, bestudeerde de kwaliteit van de zorg (zowel thuis als op de crèche) en keek naar het temperament van de baby.

Stress
De baby’s hadden op de dagen dat ze naar het kinderdagverblijf gingen over het algemeen een veel hoger cortisolniveau dan op andere dagen. Ze waren dus wat gestrest. Met name de eerste maand op de crèche is een echte uitdaging voor de kleintjes.

Matige kwaliteit
Albers bestempelde de zorg op de kinderdagverblijven als matig. Bovendien concludeerde ze dat de baby’s met een makkelijk temperament betere zorg kregen dan hun leeftijdsgenootjes met een lastiger temperament. Maar ondanks de matigheid ontwikkelden alle baby’s zich op het kinderdagverblijf cognitief gezien beter dan ze thuis hadden gedaan.

Zorg beschermt
De kwaliteit van de zorg had minder invloed op de cortisolniveaus. Wel bleek er een verband te zijn tussen het stresshormoon en de zorg die de baby’s thuis kregen. Als ze thuis meer sensitief benaderd en verzorgd werden, waren de cortisolniveaus op het kinderdagverblijf hoger. Men neemt aan dat de goede zorg die de moeder geeft het kind tegen overmatige stress beschermt.

Albers promoveert op 22 juni op haar proefschrift ‘The challenges of child care for very young infants’.

Bronmateriaal

Persbericht NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd