Creatieve bulvleermuis weet hoe hij zijn vrouwtje kan vermaken

bulvleermuis

Bulvleermuizen weten wel hoe ze de aandacht van een vrouwtje moeten trekken. Maar ze weten ook hoe ze haar aandacht vast kunnen houden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Een vrouwelijke bulvleermuis versieren, is zo gemakkelijk nog niet. Veel dieren versieren een partner door met hun uiterlijk te pronken, maar de vleermuis moet het van zijn liedje hebben. Veel tijd om een vrouwtje met muziek in te palmen, is er echter niet: vleermuizen vliegen namelijk snel, tot wel negen meter per seconde. Dat betekent dat mannetjes ongeveer ééntiende van een seconde hebben om de aandacht van een vrouwtje te trekken.

“We ontdekten dat vleermuizen een heel specifiek liedje zingen om de aandacht te trekken van een vrouwtje dat voorbijkomt,” vertelt onderzoeker Mike Smotherman. Zodra een vrouwtje zich bij het mannetje voegt, verandert zijn liedje echter. “Zodra een vleermuis bij de groep komt, gooien de mannetjes hun liedjes door elkaar, mogelijk om de vrouwtjes te vermaken totdat er gepaard kan worden.”

Het liedje van de bulvleermuis bestaat uit ‘lettergrepen’ en ‘zinnen’. De vleermuizen kunnen de ‘zinnen’ echter heel snel door elkaar gooien, waardoor een heel ander liedje ontstaat. En dat is uniek. “De mannetjes zijn heel creatief als het om hun liedje gaat.”

Bronmateriaal

"Best Romantic Singers Are Male Bats" - Texas A&M University (via Sciencedaily.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd