Hier kun je morgen de crash van Rosetta volgen

De Rosetta-ruimtesonde crasht morgen op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Deze gebeurtenis kun je ‘live’ volgen en wij vertellen jou waar!

Hieronder nog even kort de tijdlijn:
29 september 22:50 uur – Rosetta voert een laatste manoeuvre uit, waardoor het ruimtevaartuig op ramkoers ligt met de komeet.
30 september 10:00 uur – De laatste commando’s worden naar Rosetta gestuurd. Wetenschappers weten exact hoe laat het ruimtevaartuig gaat crashen.
30 september 12:40 uur – Rosetta crasht op het oppervlak van de komeet.
30 september 13:20 uur – Veertig minuten na de crash ontvangt Mission Control een signaal dat de missie is geëindigd.


Animatie van Rosetta’s landing op ‘zijn’ komeet.


De hoogtepunten van de Rosetta-missie op een rij.

Ten eerste brengt Scientias.nl morgen live verslag uit van de landing van Rosetta. Wij beginnen hiermee rond 10:00 uur en eindigen om 14:00 uur.

Ook kun je NASA TV volgen. Hoewel de Rosetta-missie een Europese missie is, hebben ook NASA-wetenschappers en ingenieurs meegewerkt aan het project. Sommige instrumenten aan boord van het ruimtevaartuig zijn in het verre westen gebouwd.

Een andere mogelijkheid is om naar de live stream van ESA te gaan. Ook kun je de site rosetta.esa.int bezoeken.

Wil je als eerste de laatste foto’s van Rosetta zien? Waarschijnlijk worden de foto’s van de afdaling vanaf morgenvroeg gedeeld via ESA’s Space In Images. Je kunt ook de sociale media kanalen van Rosetta volgen (zoals @ESA_Rosetta) of check de livestream van Scientias.nl, waarin ook foto’s worden getoond.

De hoogtepunten
Dit weekend blikten we op Scientias.nl terug en keken naar de successen van de Rosetta-missie. Lees het uitgebreide achtergrondartikel over de reis naar het kosmische badeendje en de vele ontdekkingen.

Bronmateriaal

ESA, NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd