Als de productie niet tijdig op gang komt, ontstaat er mogelijk een tekort van tenminste één miljard spuiten.
Op dit moment worden er nog altijd volop vaccins uitgedeeld om mensen te beschermen tegen het rondwarende coronavirus. Het coronavaccin kan nu alleen nog met een prik in je arm worden toegediend. En dat dreigt nu een probleem te worden. Want de WHO waarschuwt voor een wereldwijd tekort aan injectienaalden.
Tekort
Momenteel wordt er alles aan gedaan om de gehele wereldbevolking te vaccineren. En dat betekent dat er niet alleen miljarden vaccins, maar ook net zoveel injectienaalden nodig zijn. Helaas lijkt het er nu op dat fabrikanten niet in staat zijn om aan deze groeiende vraag te voldoen. En als de productie niet tijdig op gang komt, ontstaat er mogelijk een nijpend tekort van tenminste één miljard spuiten.
Kinderen
Dit zal onder andere gevolgen hebben voor kinderen, zo waarschuwt WHO-adviseur Lisa Hedman. Tenzij fabrikanten een manier vinden om meer wegwerpspuiten te maken, dreigt een hele generatie kinderen hun geplande vaccinatieprik te missen. “Als je nadenkt over de omvang van het aantal injecties dat wordt uitgedeeld om op de pandemie te reageren, kunnen we ons eigenlijk geen tekorten permitteren,” zegt ze.
De cijfers
Om maar wat cijfers te noemen: wereldwijd worden er meer dan 6,8 miljard coronavaccins toegediend. Dat is bijna het dubbele van het aantal routinematige prikken die jaarlijks worden gezet. “Een tekort aan spuiten is daarom helaas een reële mogelijkheid,” gaat Hedman verder. “Als we op huidige voet doorgaan, betekent het dat er in 2022 een tekort van meer dan een miljard zou kunnen ontstaan.”
Hergebruik
Ondanks het dreigende probleem is hergebruik van naalden, zelfs als ze zijn gesteriliseerd, geen oplossing. “Er kunnen nog steeds schadelijke bacteriën aanwezig zijn,” merkt Hedman op. En dus zullen fabrieken er toch op de een of andere manier in moeten slagen om hun productie op te schalen om het dreigende tekort het hoofd te bieden.
Rechtvaardige verdeling
Als het niet lukt om tijdig meer injectienaalden te fabriceren, wordt er met name gevreesd voor ontwikkelingslanden. Zo is momenteel slechts 2,5 procent van de bevolking in lage-inkomenslanden volledig gevaccineerd. Onlangs zijn dan ook de hoofden van enkele toonaangevende fondsen en organisaties (waaronder het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie) bijeengekomen om te praten over een rechtvaardigere verdeling van vaccins. De deelnemers beloofden plechtig samen te blijven werken om meer duidelijkheid te krijgen over donaties, vaccinatieruil en leveringsschema’s, zodat de distributie van levensreddende vaccins beter kan worden gericht op de meest behoeftige landen.
Uiteindelijk is het doel om 40 procent van de mensen in alle landen tegen het einde van het jaar te hebben gevaccineerd. Dit streven vereist nauwe samenwerking tussen onder andere fabrikanten en regeringen over verbeterde leveringsschema’s en dosissen die worden gedoneerd. En uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen die dat wil, gewoon zijn prik tegen het coronavirus kan ontvangen.