Coronavirus lijkt de longen soms blijvend te beschadigen

“Er ontstaat een nieuwe longziekte,” zo waarschuwt het Longfonds.

Het nieuwe coronavirus COVID-19 heeft een enorme impact op de gezondheid van mensen. Een deel van de coronapatiënten zal echter ook nadat ze het virus van zich hebben afgeschud, gezondheidsklachten houden. Daarvoor waarschuwt het Longfonds in een persbericht op de site. Volgens het fonds leidt het virus tot het ontstaan van een nieuwe longziekte, die voor nu wordt aangeduid als COLD. Dat staat voor Corona Obstructive Lung Disease.

Schade aan het longweefsel
De nieuwe longziekte wordt gekenmerkt door blijvende schade aan het longweefsel. Lang niet iedereen die het virus oploopt, zal daarmee te maken krijgen. Volgens het Longfonds lopen vooral coronapatiënten die op de IC aan de beademing hebben gelegen het risico om COLD te ontwikkelen. Longarts Leon van den Toorn legt uit: “Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen.”

Onderzoek
Omdat COVID-19 een nieuw virus is, is er nog vrij weinig bekend over de gevolgen die een (ernstige) COVID-19-infectie op lange termijn kan hebben. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, wordt nu – onder meer door het Longfonds – een onderzoek opgezet. Doel is om te kijken welke gevolgen de coronavirusinfectie na het herstel heeft op de longfunctie. En op basis daarvan kan dan een nazorg- en behandeltraject ontwikkeld worden voor patiënten die langdurige klachten overhouden aan de virusinfectie. “We willen de mensen met COLD gedurende langere tijd gaan volgen,” stelt Longfonds-directeur Michael Rutgers.

De situatie
Het nieuwe coronavirus dook in december voor het eerst op in China en verspreidde zich in de maanden erna in rap tempo over de wereld. Inmiddels zijn er meer dan 424.000 mensen besmet geraakt, waarvan er bijna 19.000 zijn overleden. Symptomen van het virus zijn koorts en luchtwegklachten, zoals hoesten, niezen, verkoudheid of kortademigheid. In veel gevallen ontwikkelen mensen slechts milde klachten, maar er zijn helaas ook mensen – het gaat dan met name om ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid – die ernstig ziek kunnen worden als ze het virus oplopen. In Nederland zijn inmiddels zo’n 5560 besmettingen gemeld. En 276 mensen zijn door toedoen van het virus overleden. In totaal zijn er sinds de eerste besmettingen – nu 27 dagen geleden – zo’n 1495 mensen vanwege het virus in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Om te voorkomen dat ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet langer aankunnen, wordt er alles aan gedaan om nieuwe besmettingen en verspreiding van het virus te voorkomen. Zo zijn de scholen en kinderopvangcentra momenteel gesloten, zijn bijeenkomsten verboden, moet iedereen zoveel mogelijk thuis blijven en op straat 1,5 meter afstand houden tot anderen. Gehoopt wordt dat deze maatregelen tegen het einde van deze week leiden tot een afname van het aantal nieuwe besmettingen en nog wat later tot een afname in het aantal mensen dat dagelijks door toedoen van het virus overlijdt.

WIST JE DAT…
…het nieuwe coronavirus een opmerkelijke koers vaart in Afrika? Terwijl het aantal besmettingen in landen wereldwijd over het algemeen snel toeneemt, neemt het aantal besmettingen in Afrika slechts mondjesmaat toe. Onduidelijk is nog hoe dat komt. Wel maken deskundigen zich grote zorgen over de gevolgen die een grote uitbraak van het virus voor het continent zou hebben. Meer weten? Lees het interview dat we eerder hadden met Marit van Lenthe, tropenarts en werkzaam bij Artsen zonder Grenzen.

Er is op dit moment geen specifieke behandeling tegen COVID-19. De behandeling in ziekenhuizen is op dit moment dan ook gericht op de symptomen. Wel wordt er hard gezocht naar (bij voorkeur bestaande) medicatie die het ziekteverloop positief kan beïnvloeden. Zo wordt er momenteel bijvoorbeeld gekeken naar chloroquine, een medicijn tegen malaria. En er wordt geëxperimenteerd met een vaccin tegen tuberculose, dat het immuunsysteem mogelijk een boost geeft, waardoor het beter in staat is om COVID-19 te bestrijden. Daarnaast werken onderzoekers aan een vaccin tegen COVID-19. Er zijn verschillende veelbelovende kandidaat-vaccins, maar doordat deze nog getest moeten worden, kan het nog een jaar tot anderhalf jaar duren voor deze – als ze effectief en veilig blijken te zijn – kunnen worden ingezet.

Bronmateriaal

"Longfonds volop in voorbereiding op nieuwe patiëntengroep door corona" - Longfonds
Afbeelding bovenaan dit artikel: kalhh (via Pixabay)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd